Med gentagne kåringer som årets buzzword og et særpræget fokus i marketingbranchen er content marketing helt sikkert ikke gået din næse forbi. Og kurven af virksomheder, der investerer et massivt timeantal i at producere godt indhold, er nærmest lodret opadgående. Denne nye form for marketing, der befinder sig i en anden boldgade end ”se-her-og-køb-nu”-markedsføring, vinder. Med god grund. Men hvordan kan din virksomhed bruge content marketing? Hvordan kommer man i gang? Og hvad pokker er det for en størrelse? Læs herunder, hvordan du kan få en content marketingstrategi, der sparker bagdel i 2019. 

Hvad er content marketing?

 Content marketing er kort sagt et begrebet, som omhandler produktion af indhold, og hele pointen er at skabe indhold, der tiltrækker samt engagere de besøgende på din side, men samtidig handler det om at skabe loyale, profitable og længervarende kunderelationer. Det kan være værdiskabende blogindlæg, uddybende white papers eller video- og lydmateriale. Direkte oversat til dansk: Indholdsmarkedsføring (markedsføring af og gennem indhold). Derfor er de blogindlæg, virksomheder producerer, samt de firmasponsorerede podcasts, du lytter, alle indeholdt i kategorien content marketing. Argumentet er, at det giver din virksomhed en række fordele at videregive godt indhold til jeres brugere. I denne video, som er udarbejdet i samarbejde med ClearHaus, giver jeg fire tips til, hvordan du kan komme i gang med content marketing. https://youtu.be/K_QsA1pevoA 

Flere forskellige former, formål og formater (find selv flere f-ord)

 Længe har content marketing været en fast del af virksomheders markedsføring, kundehåndtering og mersalgsstrategi. Som eksempler på content marketing, de færreste måske tænker over, kan nævnes følgende: 
 • Samlemanualen, IKEA lægger i kassen for at gøre det nemmere at samle møblet
 • Supportartiklen, der viser dig, hvordan du åbner din iPhone og indsætter SIM-kortet
 • Et online marketing-podcast, som marketingbureauet Obsidian og SAAS-virksomheden Sleeknote producerer
 • Videoguides, blogindlæg med inspiration, nyhedsbreve og meget mere.
 https://youtu.be/6O15oJu5lm4 Formålet og de positive konsekvenser kan variere fra virksomhed til virksomhed. Typisk handler det om at: 
 • sikre sig synlighed online (SEO)
 • stadfæste sin brancheposition med vidensdeling
 • hjælpe sin målgruppe og derved forblive top of mind
 • gøre det nemmere for kunderne at bruge sine produkter
 • få omtale i medierne eller på andre relevante hjemmesider.
 formaal med content marketing Det er naturligvis for at øge tilstrømningen af leads og kunder og samtidig reducere supporttid eller gøre købsprocessen enklere og mere idérig for kunderne. Det kan være nemmere at få sit budskab som virksomhed igennem til målgruppen, hvis det er pakket ind i hjælpsomhed og indhold, som brugeren finder interessant, og ikke blot ”KØB NU”-knapper og billige USP’er. 

3 hurtige content-statistikker

 
 • Med 62 % lavere omkostninger genererer content marketing 3 gange så mange leads som outbound marketing. Ydermere mener 78 % af de adspurgte marketingdirektører, at content marketing er fremtiden inden for marketing. Kilde: DemandMetric.
 
 • Over 600 millioner enheder bruger i dag Adblock (blokering af betalt annoncering). Kilde: PageFair.
 
 • Små forretninger, der aktivt bruger deres blog, får 126 % flere leads end andre virksomheder. Kilde: Impactbnd.
 3 content-statistikker 

Evergreen content marketing-eksempler

 For at gøre emnet mere håndgribeligt springer vi til et jordnært eksempel: Jamie Oliver. Den britiske TV-kok og -kendis har længe underholdt os alle med sine fantastiske madlavningsvideoer, læspende talemåde og generelle tips og tricks til, hvordan vi kan spise mere fantastisk mad i hverdagen (uden det behøver at være dyrt, omfattende eller tidskrævende). Men hvad har han med indholdsmarkedsføring at gøre? I dag ernærer TV-stjernen sig selv med sine køkkenprodukter og restauranter. Har du ikke selv en Jamie Oliver-stegepande i køkkenskabet, så har din nabo sikkert en. Der hersker formentlig ingen tvivl om, at Jamie Olivers succes er grundet hans kendte navn, brand og ansigt. Og hvordan har han opnået det? Du gættede rigtigt: Gennem sine madvideoer (som i høj grad er at betegne som content marketing). Det må være klart for enhver, at hvis jeg pludselig introducerede Kasper Friis-stegepander, ville succesen være knap så overvældende. Simpelthen fordi jeg ikke besidder en position i madlavningsbranchen. Jamie Oliver er dygtig til at lave mad; ergo må hans stegepander være gode. Altså er han et ultimativt eksempel på, hvad markedsføring gennem indhold kan bidrage med. https://youtu.be/2ReWD9x5ecE Af andre eksempler på god content marketing kan jeg anbefale følgende (som inspirationskilde):   

Godt indhold er afgørende i dit SEO-arbejde

 Det gode indhold rangerer. Punktum. Bevares. Domæneautoritet, et teknisk udmærket website og andre SEO-discipliner spiller også ind og skal ikke negligeres. Der skal både være kvantitet og kvalitet i dit indhold. Med dårlig kvalitet gider kun de færreste at læse det. Og der er statistisk sammenhæng mellem antal ord på sitet og placering i Google. De mest trafikhøstende hjemmesider på Google er alle kendetegnet ved én ting: godt indhold. Også Google selv er klare i spyttet herom. I deres guide til SEO skriver de, at et af de vigtigste spørgsmål at besvare, når det kommer til at arbejde med søgemaskineoptimering, er: ”Leverer jeg indhold af høj kvalitet til mine brugere?”  

1. Start med en målgruppe- og søgeordsanalyse

 Et tungt analysemaskineri er et skræmmende scenarie for mange marketers. Men frygt ej. Den klassiske søgeordsanalyse handler i høj grad om to ting: 
 • Sikr dig, du skriver om det, brugerne søger efter
 • Opnå solide placeringer på Google med dit indhold.
 Vi har skrevet et dybdegående indlæg om, hvordan du laver din egen søgeordsanalyse. Målgruppeanalysen handler i høj grad om at finde ud af, hvem du skriver til; og derved sprogvalg og valg af vinkel. Skal du udarbejde indlæg om juridiske emner, er der stor forskel på, om du skriver til en nystartet virksomhedsejer eller en advokat. Ved sidstnævnte kan du kaste dig ud i de juridiske og nørdede begreber på latin, mens det ved førstnævnte i højere grad bør simplificeres og forklares. I mange tilfælde vil en målgruppeanalyse være selvsigende, når forfatteren har indgående forretningskendskab. Et godt tip hertil er at bruge fem minutter på at udarbejde en persona. Idéen her er, at du opdigter en person, som dette content skal skrives til. Med advokat-/virksomhedsejer-eksemplet kunne en virksomhedsejer-persona lyde således: 
 • Synes, at jura virker tørt og kedeligt.
 • Har ingen grundlæggende, juridisk viden.
 • Har travlt og ønsker hurtigt svar.
 Med udgangspunkt i denne persona-beskrivelse kan vi, allerede før vi begynder at udarbejde vores content, konkludere følgende: 
 • Vi skal benytte et simpelt, ikke-juridisk sprogbrug.
 • Det er en god idé at benytte forklarende grafik og eksempler.
 • Vi bør hjælpe med materiale – fx ”Download eksempel på vedtægter til at stifte ApS”.
 • Vi skal komme til sagen. Der er intet behov for at læse baggrundshistorie for vedtagelsen af 1849-grundloven.
 

2. Klarlæg søgehensigten

 Udarbejder du content mod konkrete søgeord, er det uhyre vigtigt, at du på forhånd har klarlagt søgehensigten: Hvad ønsker dine brugere at opnå? Vil de have en guide? Vil de købe? En nem måde at finde svaret er ved at foretage en Google-søgning. Der er herved god evidens for at antage, at de resultater, der kommer øverst, netop har haft succes med at klarlægge søgehensigten. Er det derfor guides med tips og tricks, der ligger øverst, er der store chancer for, at dette er søgehensigten fra de fleste brugere. Ønsker du at blive klogere på søgehensigten, kan du læse dette indlæg

3. Opsæt klare mål – og spor disse

 Når du skal spore, hvilke resultater du opnår, skal du først sætte dig nogle mål: Hvad ønsker du at opnå? Som med mange andre marketingdiscipliner handler det om at lægge en fast strategi fra start. Nogle af disse mål kan fx være: 
 • Færre henvendelser om de samme spørgsmål. Mål dette i jeres helpdesk-værktøj.
 • Flere links rettet mod jeres hjemmeside. Mål dette med Ahrefs eller Google Search Console.
 • Organisk trafik. Fremgang på søgeord i Google. Mål med Google Analytics eller Search Console.
 • Andre konkrete stats. Fx interaktionsrate på dine e-mails, gennemsnitlig sessionsvarighed på hjemmesiden m.m. Mål med dit e-mail marketing-system eller Google Analytics.
 Derved undgår du at bruge dyrebar tid på ikke-målbare marketingaktiviteter.  

4. Udarbejd (og nedskriv) din content marketing-strategi

 Eftersom indholdsmarkedsføring er et luftigt og temmelig uhåndgribeligt begreb, giver det især mening at nedskrive en strategi. Hvad skal det kunne i jeres forretning? Hele 62 % af de adspurgte virksomheder i en content marketing-rapport fra 2018 svarede, at det vigtigste i deres strategi er at gøre content marketing til en fast del af forretningsstrategien – og ikke blot som enkelte, selvstændige kampagner. I din strategi er der flere elementer, du kan inddrage: 
 • Din analyse af søgeord og målgruppe
 • Jeres salgsteams erfaringer fra dialogen med kunder
 • Hvilke henvendelser, jeres supportteam ofte modtager
 • Hvad jeres konkurrenter gør godt eller knap så godt
 • Tænkelige formater (blogindlæg, white papers og kortere opdateringer)
 • Hvem i marketing-afdelingen, der skal bidrage.
 Sammenholdt med den resterende del af din markedsføringsstrategi – fx på Google Ads eller Facebook Ads – er content marketing umiddelbart sværere at måle. Du kan ikke blot aflæse klikpriser, pris per konvertering eller cost per mile. Og det stiller derfor endnu større krav til, at du har udarbejdet – og holder fokus på – din strategi til content marketing. 

5. Distribuer på de rigtige kanaler

 Godt indhold er (nærmest) spildt, hvis ikke det distribueres korrekt. Og her er det vigtigt, at du er klar over de forskellige formater, der virker på de enkelte kanaler. platforme distribuering af content Allerede inden du påbegynder udarbejdelsen af dit indhold, bør du tænke over, hvilket format der skal bruges. Skal det være et opslag på de sociale medier? Et blogindlæg? Eller måske et mere dybdegående white paper, der virkelig ”nørder” igennem med emnet? Indsatsen på diverse kanaler bør du også tænke ind i din overordnede strategi. I TEXTA publicerer vi ugentlige blogindlæg, opslag på sociale medier et par gange om ugen og mere dybdegående white papers månedligt. Vi er med andre ord der, hvor vores brugere er (i flere forskellige formater). At differentiere en kanal er også en god idé til at komme med idéer til indhold. Har du allerede skrevet et white paper om email marketing, kan du meget vel også skrive et blogindlæg herom. På den måde berører du samme emne i forskellige formater – og derved er der noget for en række forskellige målgrupper. 

6. Overhal dine konkurrenter med skyskraber-indhold

 Internettet er propfyldt. Du finder et hav af guides, blogindlæg og andre vidensartikler om stort set alle verdens emner.Betyder det, at du skal skrotte at skrive om et givent emne, fordi det allerede er skrevet om? Niks. Det er – som så meget andet – altid muligt at gøre ting bedre, smartere og mere relevant for den enkelte bruger. Altså det, der kaldes for skyskraberindhold; bedre, længere, mere relevant og mere brugbart indhold. På den måde kan du overhale dine konkurrenter – ikke blot på Google, men også når det kommer til at sikre maksimal værdiskabelse for de kunder, I kæmper om. Der er mange måder, hvorpå du kan sikre dig, at dit indhold overhaler alt det andet: 
 • Gå mere i dybden (øg længden på dine indlæg).
 • Kom med flere konkrete eksempler.
 • Kommuniker i et bedre, renere sprog.
Derudover kan det give dig et betydeligt forspring i forhold til dine konkurrenter, hvis du anvender storytelling i din content marketing-strategi til at skabe brugerengagerende indhold, der kan booste trafikken til din hjemmeside og øge interaktionspotentialet.Altså findes der en masse parametre, hvor du kan gøre det bedre. Og derved finder du – trods et tætpresset internet – en berettigelse til også dit indhold. Der findes hundredevis af guides til, hvordan du foretager en søgeordsanalyse. Men med lidt teknisk snilde og skarpe kommunikative evner er vores blogindlæg i dag #1 på Google. 

Skal du outsource til et content marketing-bureau?

 At producere godt indhold er for mange virksomheder enten et forretningskritisk område, som de mangler kompetencer til, eller en ”det skal vi også lige have gjort”-opgave, der ikke bliver realiseret. Derfor kan det ofte være en fornuftig og økonomisk rentabel prioritering at outsource content marketing-opgaverne til et specialiseret bureau. Du kan læse meget mere om fordelene ved et samarbejde med et content marketing-bureau her. Har du brug for sparring eller et uforpligtende møde om brug af content marketing i jeres virksomhed, skal du være meget velkommen til at kontakte os

Læs også