Mail #111 (B2C): Så er der post fra Forbrugerombudsmanden.
Hej med dig
Puha, der sker altså ting og sager lige for tiden. I sidste uge var det Google og Meta, som kunne fortælle om ret store og vigtige nyheder her klokken lidt i Black Friday. Og denne gang er det så Forbrugerombudsmanden, som har haft travlt med både influencere og markedsføring af bæredygtighed.
I denne uge holder vi derfor fast i nyhedstemaet og putter de to nyheder fra Forbrugerombudsmanden under lup. Hvad er der sket? Hvorfor? Og hvad betyder det for dig som annoncør og brand?
Nye retningslinjer over hele linjen
De sidste par uger og dage har de nye toner fra Forbrugerombudsmanden fyldt ret meget i medierne og på LinkedIn. Og med god grund. For det ikke helt ligegyldige ændringer og nye retningslinjer, virksomheder nu skal forholde sig til og overholde for ikke at risikere at få myndighederne på nakken.
Nye anbefalinger til miljømarkedsføring
Lad os starte med det grønne. Forbrugerombudsmanden har nemlig netop udgivet en ny vejledning til miljømarkedsføring/markedsføring af bæredygtige tiltag/aktiviteter mv. Den erstatter den tidligere kvikguide, du måske er stødt på og er dermed det vigtigste referencepunkt for dig, som overvejer eller allerede markedsfører dine produkter eller ydelser som bæredygtige.
Vejledningen konkretiserer, udbygger og fortolker den lovgivning, der allerede er sat i verden ift. vildledende markedsføring, men kommer også med en masse konkrete eksempler på budskaber og kreativer, der vurderes som lovlige og ulovlige. Der er dermed tale om en pæn opgradering ift. kvikguiden.
Helt overordnet bygger den nye vejledning på kvikguiden, men den indeholder også en række nye anbefalinger og en opdatering af praksis ift. eksempelvis blandet ansvar og CO2-kompensation.
Du kan læse vejledningen her: “Forbrugerombudsmandens anbefalinger: Virksomheders miljømarkedsføring“.
Markante ændringer ift. markedsføring via influencere
I starten af oktober beskrev en række medier, at Forbrugerombudsmanden havde politianmeldt en håndfuld influencere og indskærpelser til andre for brug på markedsføringslovens bestemmelser om skjult reklame. Det kan på overfladen virke som gammel vin på nye flasker, men så ikke helt alligevel.
Politianmeldelserne kommer nemlig på baggrund af en ny fortolkning hos Forbrugerombudsmanden om, at en influencer, hvis vedkommende har et CVR-nummer, også anses som “produktet”. Det betyder, at alle opslag og indhold, influenceren laver, anses for markedsføring og skal markeres som reklame.
Det er et nybrud med den tidligere fortolkning omkring reklamemarkering og betyder, at både brands, bureauer og influencers er nødt til at være ekstremt opmærksomme i deres due dilligence-arbejde. Noget, som flere influencere og stakeholders da også har udtryk stor undren over.
Hvad bliver det næste? At Black Friday afskaffes, at TikTok bliver ulovligt i EU, eller at IOS 20? Place your bets. Herfra håber vi, at der snart kommer lidt ro på marketingbranchen igen. Det ville være rart. Der er nok at se til.
Vi ses i din indbakke næste uge.
Med venlig hilsen
Team Texta