Hvad betyder VPN?

VPN er en forkortelse for Virtual Private Network. På dansk kan det oversættes direkte til virtuelt privat netværk. Begrebet dækker over, at der skabes en forbindelse mellem din enhed (typisk computer, tablet eller smartphone) og en fjernserver, hvorfra dine personlige data krypteres, og din IP-adresse maskeres, samt hvor du kan omgå eksempelvis firewalls eller geografiske blokeringer.

Hvor du uden VPN vil fremstå som værende placeret, hvor du rent faktisk er, vil du med det virtuelle private netværk kunne sætte dig selv til at være ’placeret’ hvor som helst i verden, hvor VPN-udbyderen har en server.

I al sin enkelhed betyder det, at du ved at bruge VPN er mere sikker, beskyttet og privat i din onlinefærden.

Hvorfor skal man bruge VPN?

I denne digitale tidsalder, hvor meget af vores tid går med at være online, kan det være en god idé at lægge et ekstra lag sikkerhed på de ting, du foretager dig online. Mange af dine personfølsomme oplysninger ligger nemlig på din computer, og ved at kryptere og maskere dine data er du med til at gøre det langt sværere for ondsindede personer at tilgå dine informationer.

Og kunne man tænke sig selv at tilgå steder på internettet, der enten er blokeret eller geografibestemte, kan VPN også være en mulighed for at tilgå for eksempel amerikansk streaming fra en europæisk placering.

Herunder har vi samlet en liste med nogle af de bedste grunde til at benytte sig af VPN.

  • Beskyt dine data: Det er de færreste, der har interesse i at dele deres mails, betalingsoplysninger eller fysiske placering på ethvert givet tidspunkt, man er online. Benytter du dig dog af et offentligt netværk, er dette netop, hvad der kan ske, da disse oplysninger potentielt kan tilgås af alle, der har adgang til samme netværk. Med en VPN-tjeneste bliver dine data maskeret og krypteret, så det kun er dig, der kan se, hvad der foregår på din browser.
  • Du bliver ikke sporet: I forbindelse med at beskytte dine data kan du med en VPN-forbindelse sørge for, at din færden og dermed data ikke bliver sporet og delt med en tredjepart. Din internetudbyder har nemlig adgang til dine browserdata, men med VPN kan de krypterede oplysninger ikke ses af andre end dig selv.
  • Medarbejdere kan arbejde hjemmefra: Bruger du som arbejdsgiver VPN, kan du have medarbejdere, der ikke behøver at være fysisk til stede på arbejdspladsen. Så længe de kan komme online, kan de tilgå virksomhedsdata gennem krypterede forbindelser. Det giver rigtig god mening, hvis du vil skabe et miljø, hvor fleksibilitet kan indarbejdes i balancen mellem arbejde og fritid. I praksis betyder det, at virksomhedens hemmeligheder og strategier, for eksempelvis content og andre marketingindsatser, ikke kan tilgås af andre – også selvom et offentligt netværk deles af både din medarbejder og andre mennesker på samme tid.

Undersøg markedet, inden du køber

Der findes et hav af VPN-tjenester, som du kan give dig i kast med, men selvom det kan være fristende at vælge en, der ikke koster penge, er det sjældent en god løsning, selvom du sparer lidt håndører nu og her.

Der er en gammel traver inden for den digitale verden, der hedder, at hvis noget ikke koster noget, er det dig, der er varen. Det betyder, at hvis du ikke betaler penge for din VPN-tjeneste, betaler du i stedet med dine personlige oplysninger, som af VPN-udbyderen kan sælges til en tredjepart – og det kan ende med en langt større regning end det beskedne abonnement hos en troværdig udbyder.

Undersøg derfor markedet, inden du køber, så du får det bedste produkt, der beskytter både dig selv, dine medarbejdere og i sidste ende din virksomhed.

Bliv ringet op