Hvad betyder HTTP/HTTPS?
HTTP, som står for HyperText Transfer Protocol, er det grundlæggende protokolsystem, der anvendes til at overføre data over internettet, primært i form af websider. Dette protokolsystem er en essentiel del af internettets infrastruktur, da det definerer, hvordan meddelelser sendes og modtages i et standardiseret format, hvilket gør det muligt for webservere og klienters browsere at kommunikere effektivt.
Når du indtaster en URL i din browsers adresselinje, indleder browseren en HTTP-forespørgsel til serveren, hvor hjemmesiden er hostet. URL’en starter ofte med “http://” eller “https://”, hvor “s” i https angiver en sikker version af protokollen, kendt som HTTPS, som krypterer dataene for at sikre sikkerheden i overførslen. Dette er især vigtigt ved håndtering af følsomme oplysninger som passwords og kreditkortoplysninger.
Hvad er HTTP?
HTTP er en applikationsprotokol, der distribuerer samarbejdende hypermedia-informationer ud på World Wide Web (www), som du kender som hjemmesider. Skriver du derfor noget i din browser og trykker ”enter”, beder protokollen serveren om specifikke datasæt, hvorefter der svares med en protokolkode. Det kan være et billede, en HTML-kode eller en fejlkode.
Så når du søger efter vamsede sweatre eller billeder af kattekillinger på Google, er det HTTP-koderne fra serveren, der giver dig adgang. Denne type kommunikation er central for funktionen af internettet, da den tillader brugere at navigere og interagere med en bred vifte af webressourcer.
Ulempen ved at bruge HTTP-protokoller er, at dataen bliver sendt ukrypteret, og derfor er der en risiko for, at nogle vil kunne følge med i, hvad du laver og misbruge din data. Så for at sikre dig på nettet, kan du kryptere forbindelsen ved at tilføje et ‘S’ bag ved HTTP, hvilket bliver til HTTPS. HTTPS står for Hypertext Transfer Protocol Secure og tilføjer et lag af sikkerhed ved at kryptere data, der sendes mellem browser og server. Dette sker ved hjælp af et TLS (Transport Layer Security) certifikat, som sikrer, at alle data forbliver private og integre under transmissionen.
Med denne sikkerhedsforanstaltning bliver det markant sværere for uvedkommende at aflytte, ændre eller manipulere de data, der udveksles. Dette er især vigtigt, når du foretager online transaktioner eller indtaster følsomme personlige oplysninger. Derfor anbefales det kraftigt at tjekke, at en hjemmeside bruger HTTPS, før du indtaster personlige oplysninger eller gennemfører køb online. Ved at sikre dig, at dine forbindelser er sikrede, kan du i højere grad beskytte dig selv mod potentielle cybertrusler.
Hvad er HTTPS?
S’et på HTTPS står for Secure og bruger enten Secure Socket Layer (SSL) eller Transport Layer Security (TSL), der krypterer din forbindelse mellem server og browser og holder ubudne gæster væk fra dine oplysninger. Du kan se, at den hjemmeside, du besøger, er krypteret, ved at der nu står https:// foran domænenavnet.
HTTP gør det altså muligt for dig at tilgå internettets mange hjemmesider og deres informationer, og installerer man SSL eller TSL, sørger HTTPS for, at din data er krypteret og sikret mod cyber-angreb, der høster dine informationer.
Kigger vi på rangeringen på Google gennem SEO, så kan HTTPS have både fordele og ulemper. For når du skifter til HTTPS, kan gamle URL’er, du linker til på din hjemmeside, risikere at blive utilgængelige, og du skal overveje også at skifte URL’erne til HTTPS. Omvendt har Google fra 2014 været ude og sige, at HTTPS-protokoller har en fordel i rangeringen, så når du skriver SEO-tekster til et site med https://, får du altså både en større sikkerhed og en højere rangering på Google.
Læs mere om SEO, og hvordan du ellers skaber godt indhold i vores blogindlæg.