Hvad betyder Hastighedsoptimering?

Hastighedsoptimering er en betegnelse for den proces, hvormed man kan forbedre og optimere hastigheden på en hjemmeside. Vi kender alle til frustrationen ved en langsom hjemmeside, som skal bruge lang tid på at indlæse og være klar til at benyttes. Det kan føre til, at besøgende hurtigt forlader siden igen og går videre til en anden hjemmeside. På denne side kigger vi på processen ved hastighedsoptimering af dit website, og hvor vigtigt det egentlig er at benytte dette værktøj.

Hvordan måles hastigheden af et website?

Før man kan gennemføre en hastighedsoptimering af sit website, er det en god idé først at få styr på, hvor hurtig hjemmesiden egentlig er i dag. Der er flere forskellige måder at måle indlæsningstiden på en hjemmeside på, og nogle tal vil være mere relevante end andre. Overordnet benyttes typisk tre forskellige parametre til at måle et websites hastighed:

  • Page Speed
  • First Contentful Paint (FCP)
  • Time to Interactive (TTI).

Page Speed og FCP er ens og måler, hvor lang tid der går, fra en bruger åbner dit website, til det indlæses, og indholdet vises på skærmen. TTI er derimod en måling af, hvor lang tid der går, fra en bruger åbner hjemmesiden, til vedkommende kan interagere med siden med f.eks. knapper og links. Alle parametre måles i sekunder, så en lavere score vil selvfølgelig være lig med et hurtigere website.

Som en ekstra indikator i forhold til indlæsningstiden kan man også se på den såkaldte bounce rate for sit website. Denne viser, hvor stor en del af besøgende på hjemmesiden som forlader den igen uden at interagere med den. En høj bounce rate kan være et advarselstegn om, at hjemmesiden er for langsom og har behov for hastighedsoptimering.

Mål hastigheden med Google Pagespeed Insights

Når man skal i gang med hjemmesideoptimering, er det først og fremmest vigtigt at få styr på, hvordan hjemmesidens hastighed ser ud på nuværende tidspunkt. Hvis du vil tjekke indlæsningstiden på dit website, er et af de bedste værktøjer på markedet Google Pagespeed Insights.

Med Google Pagespeed Insights kan du nemlig hurtigt og enkelt tjekke hastigheden på din hjemmeside. Du skal blot gå til deres hjemmeside og indtaste din URL for den side, som du vil måle hastighed på. Her får du både nøgletal for hastigheden på mobil og desktop med underkategorier, så du kan analysere, hvor der er plads til hastighedsoptimering af hjemmesiden. Du får desuden nogle gode tips til, hvor du eventuelt kunne optimere siden.

Hvorfor er hastighedsoptimering vigtigt?

Hastighedsoptimering er essentielt for enhver hjemmeside, da det først og fremmest forbedrer brugeroplevelsen på siden. Førstehåndsindtrykket har en stor betydning for, hvor lang tid en bruger bliver hængende på en hjemmeside, og en høj indlæsningstid kan være altafgørende for, at besøgende hurtigt lukker siden ned igen. Modsat har en hastighedsoptimeret hjemmeside en større chance for at konvertere besøgende til potentielle kunder.

Hjemmesideoptimering sikrer desuden en højere rangering i Googles søgeresultater, da dette er et af de parametre, som hjemmesider vurderes ud fra. Google prioriterer nemlig hjemmesider med en høj brugervenlighed, og her er hastighedsoptimering en af de centrale faktorer, der tages med i billedet. Dit website får altså både en højere brugervenlighed og en bedre synlighed på Google, når du foretager hastighedsoptimering.

WordPress-hastighedsoptimering

Mange ejere af hjemmesider benytter WordPress som deres Content Management System (CMS). Derfor vil WordPress-hastighedsoptimering også være relevant at blive lidt klogere på, så man kan sikre sig, at en hjemmeside skabt ved hjælp af WordPress præsterer godt.

Der er flere forskellige metoder til at gennemføre WordPress-hastighedsoptimering. Først og fremmest er det vigtigt, at du optimerer billederne på hjemmesiden. Her handler det primært om at sikre, at billederne ikke er for store, da det kan reducere indlæsningstiden på siden. Sørg for at komprimere dine billeder, så de ikke fylder så meget og ikke påvirker hastigheden på dit website alt for meget.

Der er mange andre værktøjer, man kan tage i brug inden for WordPress’ hastighedsoptimering. Generelt handler det om at reducere antallet af plugins og krævende indhold på siden og at holde siden så simpel, som det er muligt.

Bliv ringet op