Hvad betyder HTTP/HTTPS?

HTTP står for HyperText Transfer Protocol og dækker over al kommunikation, vi primært bruger på internettet. Du har sikkert lagt mærke til det i din browser, hvor der står http:// foran hjemmesidenavnet.

Hvad er HTTP?

HTTP er en applikationsprotokol, der distribuerer samarbejdende hypermedia-informationer ud på World Wide Web (www), som du kender som hjemmesider. Skriver du derfor noget i din browser og trykker ”enter”, beder protokollen serveren om specifikke datasæt, hvorefter der svares med en protokolkode. Det kan være et billede, en HTML-kode eller en fejlkode.

Så når du søger efter vamsede sweatre eller billeder af kattekillinger på Google, er det HTTP-koderne fra serveren, der giver dig adgang.

Ulempen ved at bruge HTTP-protokoller er, at dataen bliver sendt ukrypteret, og derfor er der en risiko for, at nogle vil kunne følge med i, hvad du laver og misbruge din data. Så for at sikre dig på nettet, kan du kryptere forbindelsen ved at tilføje et S bag ved HTTP.

Hvad er HTTPS?

S’et på HTTPS står for Secure og bruger enten Secure Socket Layer (SSL) eller Transport Layer Security (TSL), der krypterer din forbindelse mellem server og browser og holder ubudne gæster væk fra dine oplysninger. Du kan se, at den hjemmeside, du besøger, er krypteret, ved at der nu står https:// foran domænenavnet.

HTTP gør det altså muligt for dig at tilgå internettets mange hjemmesider og deres informationer, og installerer man SSL eller TSL, sørger HTTPS for, at din data er krypteret og sikret mod cyber-angreb, der høster dine informationer.

Kigger vi på rangeringen på Google gennem SEO, så kan HTTPS have både fordele og ulemper. For når du skifter til HTTPS, kan gamle URL’er, du linker til på din hjemmeside, risikere at blive utilgængelige, og du skal overveje også at skifte URL’erne til HTTPS. Omvendt har Google fra 2014 været ude og sige, at HTTPS-protokoller har en fordel i rangeringen, så når du skriver SEO-tekster til et site med https://, får du altså både en større sikkerhed og en højere rangering på Google.

Læs mere om SEO, og hvordan du ellers skaber godt indhold i vores blogindlæg.

 

Bliv ringet op