Hvad betyder CSS?

CSS er et stylesheet eller typografiark, der bruges til at bestemme den visuelle opsætning af en hjemmeside. CSS står for Cascading Style Sheets og bruges til at definere, hvordan HTML-dokumenterne i en browser skal tage sig ud. Kort sagt er det altså et computersprog eller kodesprog, som bruges til design af hjemmesider.

Hvor HTML bestemmer, hvilket indhold der skal vises på en side, bestemmer CSS, hvordan det skal vises. CSS-frameworket bestemmer blandt andet baggrundsfarver, skrifttyper, marginer og afstand imellem forskellige elementer.

Hvorfor gøre brug af CSS?

Du skal gøre brug af CSS, fordi det er essentielt, at din hjemmeside tager sig godt ud. En indbydende hjemmeside, der er nem at finde rundt på, er noget, brugerne kan lide. Det er derfor ikke nok, at du har relevant indhold på dit site. Det skal også gerne være præsenteret på den rette måde. Og det er her, CSS kommer ind i billedet.

Som nævnt ovenfor er CSS dét, der bestemmer, hvordan din side rent visuelt tager sig ud. Sproget kan bruges til at definere blandt andet:

  • baggrundsfarver
  • skriftfarver
  • skrifttyper
  • skriftstørrelser
  • marginer
  • afstande imellem indhold
  • elementernes placering på din side
  • centrering af content.

Med CSS kan du altså sørge for, at din hjemmeside tager sig flot ud, og at den er i tråd med din virksomheds visuelle identitet.

Hvordan bruges CSS?

CSS er et kodesprog. For at kunne gøre brug af det er du altså nødt til at lære de relevante CSS-koder, så du kan implementere dem i din hjemmesides kode.

Du kan enten vælge at indsætte CSS i et HTML-dokument, eller du kan oprette CSS som separate filer. Fordelen ved denne mulighed er, at du kan genbruge din formatering i flere forskellige dokumenter til forskellige landing pages. Det er tidsbesparende, hvis du har flere URL’er med samme opbygning af indhold. Hvis du vælger at placere din CSS-kode direkte i et HTML-dokument, er du nødt til at skrive koden på ny, hver gang du opretter et nyt dokument. Til gengæld er dette en smart løsning, hvis du blot skal ændre udseendet af specifikke elementer på specifikke sider.

Hvad er CSS grid?

Med et CSS grid er der mulighed for at inddele sin side i kolonner og rækker. Derved skabes der ”felter”, hvori du kan placere forskellige elementer af det indhold, der skal vises på din side. Du bruger altså dit CSS grid-system til at organisere dit content, så det bliver præsenteret på den ønskede måde.

Tidligere har det været svært at arrangere indhold på sin hjemmeside, men med CSS grid er det nemt at bestemme, hvor eksempelvis billeder, menupunkter og tekstbokse skal vises på skærmen. Dit CSS grid vises naturligvis ikke. Det ligger blot ”bag” dit site og holder styr på tingene.

Sådan bruger du CSS-koder

Hvis du vil i gang med at bruge CSS til at style din hjemmeside, skal du først og fremmest lære, hvordan CSS-koderne indsættes i eller kombineres med HTML-filerne. Der er en helt fast opbygning, man gør brug af, når CSS-koderne skal indsættes i koden, som blandt andet involverer tuborgklammer.

Herefter skal du finde frem til de konkrete CSS-koder, du har brug for. Dette afhænger af, hvad der skal styles, og hvordan du ønsker, at det skal se ud. Når du har fundet de relevante koder, kan de indsættes på dit site, så det bliver lige akkurat, som du gerne vil have det. Så er du sikker på, at alt dit hårde arbejde med at føre din content plan ud i livet faktisk bærer frugt, og at dit content bliver vist frem på den mest indbydende måde.

Bliv ringet op