Hvad betyder FTP?

FTP betyder File Transfer Protocol og blev opfundet af Abhay Bhushan i 1971. Protokollen er en af de ældste, der eksisterer i dag. I forbindelse med programmeringen af en ny hjemmeside kan man med stor fordel studere, hvad File Transfer Protocol er.

File Transfer Protocol benyttes til at sende filer fra en computer til en anden eller til en server, og det er bygget på en klient-server-modelarkitektur. For at gøre overførslen mulig skal værtsmaskinen have en FTP-server downloadet, og det samme skal den computer, der er koblet til maskinen. Protokollen bliver ofte brugt til at sende hjemmesider over til serveren. Derudover bliver den også brugt til at hente programmer og forskellige filer ned fra internettet.

Protokollen kan både køre i passiv og aktiv tilstand, hvilket afgør, hvordan dataforbindelsen er lavet. Klienter sender efterspørgsler til serveren, der sender en statuskode med tre cifre tilbage. Denne statuskode fortæller, om forespørgslen lykkedes eller ej. Lykkes den, kan en statuskode lyde som for eksempel ”200 OK.” Der er en speciel måde, hvorpå tekstfiler bliver behandlet, da linjeskift oversættes afhængigt af, hvad der er almindeligt for klienten og serveren.

Anonym og ikke-anonym FTP

Oftest skal man bruge et password for at komme ind på en FTP-server. File Transfer Protocol findes i flere forskellige varianter, der er lette at benytte. Et eksempel er FileZilla, som er et kendt program og intet koster at benytte. Dog findes der også en anonym FTP, hvor det ikke er påkrævet at have et password for at komme ind på serveren. Her skriver man blot Anonymous i brugernavnsfeltet, og så bruger man sin e-mail som sit kodeord.

I forbindelse med hjemmesideprogrammering er FTP-begrebet relevant – som beskrevet ovenfor. En virksomhed, som har en hjemmeside, bør derfor fordybe sig i begrebet for derefter at kunne programmere en hjemmeside med relevant og spændende indhold, som kan generere leads.

 

Bliv ringet op